Intermediaburo
Image default
Hobby en vrije tijd

Amsterdam is een perfect voor de liefhebbers van eten en attracties. Lees verder waarom?

Winkelen in Amsterdam moet een favoriete tijdverdrijf zijn, want op de meeste plaatsen vonden we straatverkopers en verkeersvrije pleinen waar tijdelijke bedrijven hun winkel openen onder tenten. Cuypmarkt een plek als een witte olifantenverkoop en Waterlooplein vlooienmarkt zijn populair bij de bewoners. In de prijzen van alles, cafés, restaurants, beautyshops, en zelfs taxi’s, zijn (BTW) belastingen en een standaard 15% servicekosten inbegrepen. Toch verwachtten de obers nog tips, zelfs een kleine, als ze op ons wachtten. Ik neem het ze helemaal niet kwalijk, want Amsterdam is geen goedkope stad om in te wonen, zeker niet als je je goederen blijft verliezen aan zakkenrollers.

Welke Attracties en eetgelegenheden kun je vinden in het centrum van Amsterdam?

Als je haast hebt en een hapje wilt eten in Amsterdam, dan zijn er Febo-winkels, een Nederlands type McDonalds, bij wijze van spreken. Ze hebben een selfservice waar je het geld in stopt en frietjes, hamburgers, sandwiches of wat dan ook krijgt. Hier hebben we frietjes met mayonaise in plaats van ketchup. Dit was zeker een nieuwe voor mij.

Een favoriet fastfood voor de Nederlanders zijn de kroketten, gefrituurde aardappelpuree en jus, lekker genoeg, maar ik zou er niet weer voor gaan. Amsterdam zit vol met terrasjes en attarcties, ondanks de plotselinge regenval. Zodra de zon tevoorschijn komt, verschijnen de tafels en stoelen als uit het niets en zijn ze binnen een paar minuten gevuld met mensen. Er zijn ook bars die op elk moment van de dag bier, wijn en eenvoudige snacks serveren. Ook hebben ze hele avontuurlijke attracties zoals bungee jumping Amsterdam waar toeristen massaal blijkbaar willen meemaken.

Als je van bier houdt moet je zeker een van de bekende nederlandse bieren proeven 

 

Bier is de gebruikelijke Nederlandse drank sinds Heineken en Amstel hier gevestigd zijn. Het wordt meestal geserveerd met een grote schuimende kop in kleine ijskoude of natte glazen met handvaten. De meeste Nederlandse gerechten “Neerlands Dis” worden gemaakt met vlees, kaas en groenten. Worstjes, erwtensoep, bisquesoepen, haring zijn enkele van de favoriete Nederlandse smaken. Een keer zijn we met een marskramer in een restaurant geweest, een persoon die voor een restaurant was ingehuurd om voorbijgangers uit te nodigen en daadwerkelijk naar binnen te gaan. Het eten was vreselijk. Geen wonder, als ze een marskramer nodig hadden moest het eten slecht zijn. Stom van ons!

Wat is de beste plek om te gaan eten als je van een lekker broodje houdt?

De beste plek om te eten was het Café Van Gogh met uitstekende broodjes en geitenkaas salades. Voor mij was Amsterdam niet de beste plek om te eten, hoewel ze een grote verscheidenheid aan vis hadden die op verschillende manieren werd bereid, waar ik van genoot. Over het algemeen zijn zelfs hun lichte hapjes niet licht, want meestal zijn het tostjes– gegrilde kaas en ham sandwiches of donuts en pannenkoeken.

Ijsverkopers kom je ook overal tegen in Amsterdam

Op de straten van het oude Amsterdam, tot in de buitenwijken, waren we nogal in beslag genomen door ijsverkopers, die meestal Italianen waren. De meesten verkopen hun zeer verse ijs in verkoopkarretjes met paraplu’s of luifels erop, als de verkooppunten van de nabijgelegen ijsfabrieken. Een grappige verkoper deed zijn verkoop in het Nederlands, maar vervloekt in het Italiaans. Toen ik het begreep en lachte, bood hij me extra ijs aan.

De huizen in Amsterdam hebben een appart karakter die je niet overal tegen komt

Amsterdamse huizen zijn anders in de manier waarop ze minstens twee tot vijf eeuwen bewaard zijn gebleven. Sommigen hebben er schilderijen op staan, anderen hebben wapenschilden die van hout kunnen zijn. De huizen zijn meestal gebouwd van donkerrode bakstenen en hun grote ramen zijn wit en de deuren zijn verschillend van kleur. De meeste deuropeningen zijn gedetailleerd en oude pakhuizen hebben houten luiken. De gevels van de huizen zijn vrij smal. Ze zijn met opzet zo gebouwd omdat de eigenaren in de oude tijd belasting moesten betalen op basis van de breedte van hun huizen die naar de straat toe waren gericht. De hofjes, die hofjes worden genoemd, verschuilen zich tussen de huizen en zijn meestal tot aan de rand gevuld met bloemen.

Waarom Amsterdam ook wel de stad van de kunst wordt genoemd

In het oude deel van Amsterdam zijn er in de muren van de gebouwen tal van kleurrijke plaquettes aangebracht als reclameboodschappen en sommige daarvan vertonen prachtige kunstwerken in scènes en figuren. Er werd ons verteld dat de meeste de familienaam van de bewoners of de oorspronkelijke eigenaren van de gebouwen hebben. Zo had een bakker als reclame een fresco-achtige voorstelling van een oven met een persoon die het vuur voedt en een paar andere figuren om hem heen met de woorden “de gloyende oven” wat betekent “de gloeiende oven” geschreven in de bodem van het frame. Op deze plaquettes is soms ook het jaartal te zien van de oplevering van het gebouw.

Anna Frank Huis is een van de drukst bezochte attracties in Amsterdam

Een plek waar ik niet binnenkwam (kon) was het Anne Frank Huis in het midden van Amsterdam. Ten eerste stonden er te lange rijen voor, ten tweede was ik bang dat ik zou huilen en iedereen zich ellendig zou voelen. Het huis is een normaal (denk ik) huis van vier verdiepingen met drie ramen op elke verdieping na de eerste verdieping, een zolderkamerraam en een rood pannendak, waar je op straat langs kunt lopen en niet eens op kunt letten. Vlakbij het huis staat een standbeeld van Anne Frank. We hoorden later dat het museum een paar jaar nadat we er waren weer is opgeknapt.

Mijn man ging met de man van mijn neef het Anne Frank Huis binnen, terwijl mijn neef en ik buiten op hen wachtten. Toen ze naar buiten kwamen, zei mijn man dat het binnen te druk was, maar hij kreeg een stukje van haar dagboek te zien. Hij zei ook dat hij blij was dat ik niet naar binnen ging, want het bijgebouw was tragisch. Daarna gingen we naar de Dam om de duiven te voeren en wat van het verdriet dat we voelden te verspreiden. De Dam is een geplaveid plein met duiven en mensen die zonder werk duivenvoer verkopen.

 

https://ticketforsale.nl