Intermediaburo
Image default
Gezondheid

De positieve taken van vitamine D

Vitamine D is essentieel is ons voedingspatroon. We moeten het binnenkrijgen om gezonde botten en spieren te krijgen. In dit artikel ga ik dieper in op de werkzaamheid van vitamine D.

Het bewijs is sterk omtrent de werking van vitamine D op ons immuunsysteem, oftewel onze weerstand. De actieve vorm van vitamine D wordt omgezet in witte bloedcellen. Dit zorgt voor cellulaire immuniteit. Dit proces werkt door de productie van een antimicrobieel eiwit te stimuleren. Dit maakt vervolgens bacteriën onschadelijk. Hierdoor kan het voorkomen worden dat je ziek wordt. Om de precieze rol van vitamine D in ons immuunsysteem te achterhalen is er meer onderzoek nodig.

Diabetes type 1 komt vooral voor in Scandinavische landen en veel minder in zuidelijke landen. Hieruit blijkt dat hoe minder zonlicht, hoe minder de D vitamine wordt aangemaakt. Hierdoor is diabetes type 1 vatbaar voor veel mensen in de Scandinavische landen. Dit ontstaat namelijk door een fout in het afweersysteem. Bepaalde cellen worden vernietigd en er wordt geen insuline aangemaakt. Vitamine D kan mogelijk een rol spelen in het tegengaan van dit proces. Onderzoeken laten bepaalde verbanden zien tussen een laag vitamine D-gehalte en een hoge kans op diabetes type 1. Dit verband is te verklaren door een hoog glucosegehalte en een laag vitamine D-gehalte.

Studies laten ook verbanden zien tussen een laag vitamine D-gehalte en een cognitieve achteruitgang. Een onderzoek heeft ook laten zien dat een tekort van vitamine D kan zorgen voor een laag serotoninegehalte. Dit tekort kan zorgen voor verschillende vormen van depressies. Mensen die wel genoeg vitamine D in hun lichaam hebben, hebben minder vaak last van depressiviteit. Dit wordt aangetoond met verschillende observatiestudies. Hoe deze vitamine invloed kan uitoefenen op ons brein is nog onbekend.

Vitamine heeft een preventief effect op kanker. Dit komt door de regulering van celdifferentiatie en celproliferatie. Topvitamins heeft een groot assortiment van supplementen die vitamine D bevatten. Hiermee kun je de tekorten uit de weg staan.

http://topvitamins.nl/