Intermediaburo
Image default
Webdesign

De beste videodrone

De beste videodrone

Vereisten voor een videodrone voor beginners

Voor fatsoenlijke luchtfotografie zijn de kenmerken van de drone van cruciaal belang. Bij het filmen en fotograferen vanaf grote hoogte heeft u een drone met een geïntegreerd volgsysteem nodig. Zonder GPS is de piloot voortdurend bezig met stuurmanoeuvres om de drone op zijn minst enigszins op zijn plaats te houden. Dankzij GPS & Co. en krachtige borstelloze motoren blijft de drone aan de grond genageld, zelfs bij vlagerige wind, zodat u zich kunt concentreren op luchtfotografie. Goedkope modellen in het assortiment tot 100 euro zijn dus uit. 

Een ander voordeel van het navigatiesysteem is de mogelijkheid om de drone automatisch terug te laten keren naar het beginpunt. Dit is erg handig voor het geval je je drone uit het oog verliest. In geval van een lege batterij of een verbroken radioverbinding komt het vliegtuig ook terug naar de piloot.

Omdat drones tijdens de vlucht voortdurend in beweging zijn om ergens te manoeuvreren of om de wind te compenseren, is het essentieel dat de camera gestabiliseerd is. Elektronische of digitale stabilisatie is echter niet voldoende, zoals we te weten kwamen bij het testen van de Sprinkhaan Q. Daarom is een gimbal absoluut noodzakelijk voor vage schoten. Dit compenseert de bewegingen van de drone en houdt de camera altijd in de gewenste hoek.

Een actieve obstakeldetectie is interessant voor beginners, maar de technologie drijft de prijs op. Er zijn tot nu toe nauwelijks redelijke aanbiedingen geweest in het instapsegment. De nieuwe DJI Mavic Air 2 zet hier een nieuwe standaard. Ondanks een MSRP van minder dan 900 euro heeft de drone obstakel sensoren aan de voorkant, onderkant en achterkant. In de test werkte de obstakeldetectie en ook de automatische ontwijking verbazingwekkend goed en betrouwbaar. Tot nu toe was deze luxe alleen beschikbaar in drones van de hogere klasse.

Vanuit ons gezichtspunt verleidt een actieve obstakel detectie tot risicovolle manoeuvres en is theoretisch niet nodig voor vluchten in het visuele bereik, maar degenen die het budget hebben zouden zichzelf moeten trakteren op de functie. Het helpt zowel beginners als profs en is uiterst handig in moeilijke omstandigheden.

De resolutie van de camera is belangrijk, maar niet de enige bepalende factor voor de feitelijke beeldkwaliteit. Vooral voor snelle vluchten zijn ook de beeldsnelheid en de bitsnelheid van de video-opnamen van belang. Voordat u koopt, moet u zich afvragen of u echt meer nodig hebt dan Full HD-resolutie.

Tuurlijk: 4K klinkt in het begin geweldig, maar wanneer is het echt nodig? Het echte voordeel van 4K beelden is het feit dat je er op kunt inzoomen en vervolgens kunt werken met native 1920×1080 pixels. Zeer weinig piloten geven momenteel hun beelden vrij in 4K. De nadelen – hoge opslagvereisten en massievere videobewerkingseisen – wegen in veel gevallen op tegen de voordelen, vooral omdat ook de kleine beeldsensoren van de camera’s hun grenzen bereiken.

Iedereen die van plan is om slow-motion beelden met een drone op te nemen, moet op dit moment voor 1080p gaan. De vereiste framerates van 120 tot 240 fps zijn bijvoorbeeld mogelijk met de Mavic 2 Air. Budgetmodellen zoals de Mavic Mini en Mini 2 zijn hier niet toe in staat.

Naast de resolutie is ook het beeldformaat belangrijk voor goede foto-opnames. Als je vooral foto’s uit de lucht wilt schieten, kun je met het RAW-formaat veel betere resultaten bereiken dan met downsampled JPG’s. De overgrote meerderheid van de goedkope modellen zoals de DJI Mavic Mini en DJI Spark nemen alleen JPG’s en worden daarom alleen voorwaardelijk aanbevolen voor fotografen. DJI heeft de RAW-functie geïntegreerd in de Mini 2, die eind 2020 wordt geïntroduceerd, waardoor het instapmodel ook voor ambitieuze fotografen interessant is.

Lees meer op: tevredenconsument

https://tevredenconsument.nl/elektronica/cameras/de-beste-videodrone/