Spring naar inhoud

De smaak van de nationale keuken

goedkope vakantie aan zee

Tijdens hun vakantie in Bulgarije zullen de meeste toeristen zeker proberen de smaak van de nationale keuken te leren kennen. De meest betaalbare en gemakkelijkste manier is om de plaatselijke monteurs te bezoeken. Dit is de naam van de plaatselijke restaurants, die vaak in een apart dorpshuis zijn gevestigd en tot dezelfde familie behoren. Bij het betreden van de ruime mehana lijken bezoekers zich in een grote landelijke hut te bevinden. Het bevat meestal veel houten tafels bedekt met kleurrijke tafelkleden. De ramen hebben schone gordijnen met een landelijk patroon. Heel vaak is een van de belangrijkste meubelstukken een antieke open haard. In de hal worden volksmelodieën live gespeeld door lokale muzikanten.

Het menu – het volume kan maximaal 30 pagina’s en meer zijn – zal u verrassen met een verscheidenheid aan nationale gerechten die het proberen waard zijn. Het bevat noodzakelijkerwijs enkele van de meest bekende namen:

  • winkel-, dorps- en schaapskooi salades, waarvan de onmisbare ingrediënten fetakaas en verschillende soorten verse groenten zijn, voornamelijk komkommers en tomaten;
  • tarator – een soep die ongebruikelijk is voor Russische toeristen, die doet denken aan okroshka, waarin zure melk wordt gebruikt in plaats van kwas;
  • gegrilde schnitzels, kebab en worst;
  • kavarma – wordt beschouwd als bijna een kenmerk van de Bulgaarse keuken; dit zijn malse stukken vlees – meestal lamsvlees – gebakken in een aarden pot met toevoeging van peper, kruiden en uien;
  • sabel – groenten gestoken aan een spies, geserveerd in verwarmde cognac;
  • shkembe chorba – maagsoep gekookt in melk;
  • menta, boza en mastiek – respectievelijk muntlikeur, alcoholarme tarwe en sterke anijsdranken;
  • kyufte – gekruide en gebakken gehaktballen, schnitzels of ballen.

Om twee gasten in de mehan te laten dineren, heb je 20-25 levs nodig in resorts en van 15 in andere steden van het land. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in specifieke prijzen voor verschillende gerechten, is de volgende informatie nuttig:

kosten in BGN

(voor het berekenen van 1 euro is ongeveer gelijk aan 2 leva, bij wisselkantoren 1 € = 1,90 – 1,95 BGN)

  • soepen 2.00-4.00
  • gegrilde vis 12.00-15.00
  • rakia * 2,50
  • zat 9.50
  • kyufte vanaf 1.60
  • salades 3.00–6.00
  • shish kebab 18,00
  • bier * vanaf 1.30
  • visgerechten vanaf 6.60
  • glas wijn vanaf 3.50
  • vleesgerechten 6.00-15.00

* voor alcoholische dranken is de prijs aangegeven voor 0,5 liter.

Fooien geven, zoals in andere restaurants in Bulgarije, wordt traditioneel niet geaccepteerd in mehanas. Gewoonlijk wordt het bedrag dat op de factuur wordt weergegeven, afgerond op het exacte aantal Maar vaak geven Russische toeristen een fooi aan de ober. Meestal is het 10% van de kosten van een diner of lunch.

De toeristen die meestal uitrusten met hun jonge kinderen, hoeven niet te zoeken naar plaatsen waar jonge reizigers kunnen genieten van de smaak van een verscheidenheid aan lekkernijen. In veel Bulgaarse steden staan ​​de deuren van kleine gezellige snoepwinkeltjes voor hen open. De naam van lokale cafés en banketbakkers klinkt zo mooi en verleidelijk. In sommige daarvan zullen bezoekers niet alleen verrukt zijn van een grote selectie snoepjes, maar ook van een aangename gelegenheid om kinderen bezig te houden met leuke spelletjes op speciaal uitgeruste speeltuinen.

De menukaart van het restaurant zal jonge gasten verrassen met een verscheidenheid aan muffins, cakes, alcoholvrije cocktails, gebak en andere zoetigheden. Onder de drankjes bieden ze voornamelijk aromatische thee in een waterkoker, Coca-Cola en heerlijke koffie. De kosten van goodies zijn redelijk betaalbaar voor budgettoeristen:

kosten in BGN

(voor het berekenen van 1 euro is ongeveer gelijk aan 2 leva, bij wisselkantoren 1 € = 1,90 – 1,95 BGN)

  • een kopje koffie 1.00-1.30
  • hele cake 19.90-49.00 en hoger
  • muffins (10 stuks) vanaf 2,48
  • plakje cake 1.70-4.00

Reistips

De meeste plaatselijke etablissementen, waar u terecht kunt voor een snack, een stevig diner of lunch, zullen de gasten van de Bulgaarse steden niet teleurstellen. Degenen die op de kosten van gerechten letten, moeten rekening houden met de gevestigde tradities in prijsstelling:

  • duurdere etablissementen – voornamelijk restaurants, cafés, bars – bevinden zich altijd op plaatsen waar toeristen samenkomen, dicht bij de zeekust of in de centrale wijken van grote steden;
  • goedkope mechans zijn voornamelijk te vinden in kleine resorts;
  • het rijke interieur van de zalen, een verscheidenheid aan sterke dranken, gerechten en wijnen, evenals de luxe of antieke stijlversiering van de instelling – dit alles verhoogt de kosten van bezoekers;

vanwege het prestige en de populariteit van een bekend resort, zullen de prijzen in de restaurants, winkels en cafés veel hoger zijn dan in minder “gepromote” steden; een voorbeeld van het eerste geval is Sunny Beach, het tweede is Nessebar.

De toeristen die op zoek zijn naar “echte” mehans, en niet alleen naar gestileerde antieke, zullen deze voornamelijk vinden in Sozopol, Bansko, Nessebar, Borovets, Obzor en Sveti Vlas. Reizigers moeten erop worden voorbereid dat de porties in lokale etablissementen veel groter zijn dan in veel Europese landen. Voor liefhebbers van gezond eten zullen Bulgaarse soepen te zout lijken. Maar dit zijn de kleine dingen die de prettige ervaring van lokale mechans, restaurants, cafés en andere drankgelegenheden niet zullen bederven.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html