Intermediaburo
Image default
Mobiliteit

Dry needling bij een frozen shoulder.

Wat is een frozen shoulder?

Wanneer iemand last heeft van een frozen shoulder, ook wel stijve schouder is het schoudergewricht ontstoken. Hierdoor is het gewricht stijf en pijnlijk en moeilijk te bewegen, ook wanneer iemand anders dit probeert. Dry needling wordt vaak ingezet bij de behandeling van een frozen shoulder. Het proces van een frozen shoulder verloopt meestal als volgt.

Allereerst heb je de verstijvende fase, welke tot wel 10 maanden kan aanhouden. Gedurende deze maanden neemt de pijn langzaam maar zeker toe tot de schouder bijna niet bewogen kan worden. Na deze eerste fase volgt de frozen fase, die ook enkele maanden duurt. In deze fase is de schouder met name erg stijf en kan deze veel minder goed bewegen dan de gezonde schouder. Na deze fase zal de schouder vanzelf weer ontdooien. De pijn neemt af en de bewegingsvrijheid neemt weer toe.

Een frozen shoulder herstelt dus meestal vanzelf, dit kan alleen ontzettend lang duren. Fysiotherapie helpt bij een voorspoedig herstel van de frozen shoulder.

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Hoe een frozen shoulder precies ontstaat is moeilijk te zeggen, wel weten we welke groep het meeste risico loopt op een frozen shoulder. Dat zijn mensen tussen de 40 en de 60 jaar of mensen met diabetes. Bij diabetespatiënten duurt het herstel vaak ook langer. Het schouderkapsel kan gaan ontsteken door zwaar werk of herhaaldelijke bewegingen met de armen boven het hoofd. Ook een harde val of botbreuk in het schoudergebied kan een frozen shoulder veroorzaken. In sommige gevallen kan zelfs langdurige stress als oorzaak worden aangewezen. Kortom, het is lastig om 1 specifieke oorzaak te noemen.

Frozen shoulder behandelen met dry needling.

Dry needling is een behandelmethode waarmee er met een droge naald (dus zonder vloeistof) wordt geprikt in een triggerpoint in de spier. Wanneer het triggerpoint goed wordt geraakt zal de spier zich gaan aanspannen en daarna ontspannen. Deze methode heeft in veel gevallen een zeer positief en direct merkbaar effect op de frozen shoulder. De pijn is verminderd en de beweeglijkheid van de schouder is gelijk een stuk verbeterd.

https://www.medifitfysiotherapie.nl/behandelingen/dry-needling/