Intermediaburo
Image default
Bedrijven

Het printen van een plantenpaspoort

In december 2019 wordt het plantenpaspoort uitgebreid voor naar alle ‘op plant bestemde’ planten. Het plantenpaspoort kan op verschillende manieren aan de plant worden toegevoegd. Je kan het op het potje van de plant laten printen, je kan ook kiezen voor een steekkaart die je aan het potje toevoegt of je gaat voor een platenlabel op de tray.

De plantenpaspoorten moeten natuurlijk op verschillende materialen worden geprint. Welke printer je hiervoor gebruikt hangt volledig af van het materiaal waar op je het wilt afdrukken. De techniek hangt af van welk product het is en welk materiaal.

Wanneer je direct wilt printen op de pot of op een tray is de beste inkjet printer de Kleinkarakter inkjet. Wanneer je gaat printen op steekkaarten, labels of kaartje in de plantjes of in de tray geschoven kunnen worden raden we aan gebruik te maken van een Grootkarakter inkjet. Deze kan ook gebruikt worden om te printen op de kartonnen dozen waarin platen worden vervoerd. Wil je printen op een product van folie, ga dat voor een hot foil printer. Deze printers zijn hiervoor het meest geschikt.

Wanneer je een plantenpaspoort gaat maken kan je zelf de grootte van de letters en symbolen bepalen. Zorg ervoor dat het goed leesbaar is met het blote oog. Het plantenpaspoort moet er ook altijd op een bepaalde manier uitzien, hier is een standaard model voor. In de linkerbovenhoek staat de Europese vlag, deze is in het zwart met wit afgebeeld. In de rechterbovenhoek staat het woord plantenpaspoort aangegeven dit in het Nederlands of in het Engels. Bij gedeelte A staat de botanische naam van de plant. Bij gedeelte B de lidstaat, het koppelteken en het registratienummer van de plant. Bij het C gedeelte staat de traceerbaarheid van de plant. Bij gedeelte D staat de iso-gedeelte van het land en de landcode. Dit moet ook worden aangegeven als het in Nederland is.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/