Intermediaburo
Image default
Woningen

Hoe bescherm je jouw woning tegen de verschillende weertypes?

In Nederland hebben we te maken met vier verschillende seizoenen met de daarbij behorende weertypes. Daarnaast hebben we ook te maken met een klimaatverandering, waardoor het weer in Nederland steeds wisselender is. We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersoorten, wat vaker zorgt voor overlast en schade aan woningen. Je woning moet dus ondertussen goed bestemd zijn tegen de felle zon en hoge temperaturen van een hittegolf, maar ook tegen de fixen hagelbuien die Nederland over kunnen trekken. 

De zon

De zon geeft veel warmte af wanneer deze schijnt, maar op de momenten dat deze niet schijnt koelt de temperatuur snel af. Door deze verschillen in temperatuur gaan de materialen van je woning in eerste instantie uitzetten en vervolgens weer krimpen. Dit kan ervoor zorgen dat er scheuren ontstaan. 

De warmte kan ervoor zorgen dat de kans op lekkages groter wordt. Door het warme weer droogt de dakbedekking van het platdak uit, waardoor deze kan loslaten of kan scheuren. Daarnaast verkleurt niet alleen het schilderwerk, maar maakt de uv-straling ook de verflaag op de kozijnen langzaam kapot. De verf beschermt de kozijnen dan niet meer tegen vocht. 

Hoe voorkom je schade door felle uv-straling?

  • Heb je houten kozijnen? Verf deze dan elke vijf jaar. 

  • Maak van je platdak een groen dak. De bedekking van het groene dak zorgt ervoor dat de dakbedekking minder snel wordt aangetast. 

Regen

Voorkom waterschade door ervoor te zorgen dat regen goed wordt afgevoerd. Wanneer dit niet goed gebeurt kan het voorkomen dat je dakgoot overstroomt en het vocht langs de muren omlaag loopt. Er ontstaan dan vochtplekken en het stucwerk laat los. Schimmels zien de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en de kwaliteit van je woning en gezondheid gaat achteruit.

Hoe voorkom je schade door regen?

  • Een groen dak kan ook in dit geval bescherming bieden voor je platdak. 

  • Reinig de boldraadroosters, regenpijp en dakgoten regelmatig. Verwijder viezigheid om een verstopte afvoer tegen te gaan. 

 

Wind

Ook wind is een vervelend weertype voor je woning. Veel vuil wordt tegen je woning aangeblazen waardoor vocht makkelijker blijft hangen en mos en algen een heerlijk onderkomen hebben. Daarnaast kan de wind er ook voor zorgen dat bladeren in de dakgoot terecht komen met verstopping en overstroming tot gevolg. 

Hoe voorkom je schade door wind?

  • Reinig kozijnen, houtwerk en dakgoten minstens één keer per jaar. 

  • Controleer één keer per jaar of je dakpannen en zonnepanelen nog op z’n plek liggen en stevig vast zitten. Zodat je voorkomt dat deze wegwaaien en schade veroorzaken aan je woning. 

Onweer

Bliksem en onweer hebben in principe geen invloed op je woning. Enkel wanneer er blikseminslag plaatsvindt kan er schade of in het ergste geval zelfs brand ontstaan. Deze kans is zoals je waarschijnlijk weet erg klein, maar mocht je jouw woning hier alsnog voor willen beschermen dan is dat mogelijk met een bliksembeveiliging systeem. Je elektronische apparatuur is dan beschermt tegen overspanning en ook je woning is extra beschermt tegen het ontstaan van brand. 

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging