Intermediaburo
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe meet je geluid?

Geluid is belangrijk. Niet alleen in het geval dat je ervoor wil zorgen dat iedereen op je feestje die lekkere techno nummers kan horen, maar ook om er voor te zorgen dat niemand op je feestje doof wordt. Te hard geluid kan zorgen voor enorme consequenties wat betreft je gezondheid. Daarnaast zullen de buren in de nabije omgeving er ook niet zo blij mee zijn en kun je zelf een boete krijgen voor geluidsoverlast.  

De beste manier om geluid te meten 

Geluid meten doe je bij voorkeur niet met die gratis app in de App Store, die is meestal niet de nauwkeurigste (en dat is zacht uitgedrukt). Geluidsmeters kunnen overigens ook afwijken, maar daar heb je kalibratie geluidsmeter voor. Dit zorgt ervoor dat de afwijking (bias) die er is bij je meetapparatuur wordt vastgesteld. Vervolgens stellen de professionals je apparaat zo in en af dat hij weer voldoet aan de beschreven specificaties en standaarden van bijvoorbeeld een klasse 1 geluidsmeter. Een geluidsmeter heb je namelijk in verschillende types en klassen. Meestal wordt er met klassen gewerkt omdat dit duidt op de IEC 61672-1 standaard.  

Goed, nu weet je een beetje de basis van een geluidsmeter. Maar hoe gebruik je zo’n ding nou? Als eerste moet je de geluidsmeter plaatsen op voldoende afstand van enige obstakels of reflectoren, deze hebben namelijk invloed op de geluidsgolven. Daarna moet je de microfoon van de geluidsmeter op zo’n 1,3 meter tot 1,5 meter boven de grond plaatsen met de microfoon gericht op de richting van de ‘geluidsbron’. Deze geluidsbron kan van alles zijn en is dus erg afhankelijk van wat je wil meten. Voor een feestje moet je hem plaatsen richting de speakers, wanneer je geluidsniveaus in een school wil meten plaats je de microfoon in de richting van de schreeuwende kinderen en wanneer je dit op een bouwplaats wil doen plaats je hem richting de apparaten die veel geluid maken. De metingen worden beïnvloed door een verscheidenheid aan condities waarin de metingen zijn gedaan. Hierbij valt te denken aan de klasse of type geluidsmeter, het aantal en de duur van de metingen, de locatie, het tijdstip van de dag, weercondities (als je buiten meet) en natuurlijk ook het soort geluid.