Intermediaburo
Image default
Marketing

Hoe kan een b2b webshop jouw helpen?

Tegenwoordig wordt b2b e-commerce steeds maar belangrijker en groter. Bedrijven zonder webshop kunnen hun concurrentie niet meer bijhouden en lopen enorm veel kansen mis. B2b shops kiezen er dan ook vaak voor om een webshop te starten. Echter start een deel van de b2b winkels een webshop ‘omdat het niet meer anders kan’ en hebben geen goed plan voor hun e-commerce. Wanneer je jouw e-commerce niet goed inricht, loop je alsnog veel van de kansen die je hebt mis. In dit artikel vertel ik meer over deze b2b webshops.

De extra kansen

B2b webshops bieden veel kansen. We kunnen deze kansen het beste samenvatten door deze in een rijtje te zetten:

–          Klanten kunnen de mogelijkheid krijgen om producten te bestellen op het moment dat hij er het meest voor openstaat.

–          Up-sellen is een stuk makkelijker zonder dat dit opdringerig overkomt op de klant.

–          Je kan extra producten verkopen, waarvan de klant zelf nog niet wist dat ze er behoefte aan hadden.

–          Je maakt het de klant makkelijker om eerder bestellingen nogmaals te doen.

–          Je geeft de klant een mogelijkheid om facturen en ordergeschiedenis eenvoudig en snel op te vragen.

–          Je kan de webshop zo inrichten dat klanten hun eigen prijzen zien met de kortingen die voor specifieke klanten tellen.

–          Retour sturen van producten kan een stuk sneller en efficiënter velropen.

–          Je kan veel automatiseren, waardoor interne processen sneller en efficiënter kunnen verlopen.

Heeft een b2b webshop ook nadelen?

Het antwoord op deze vraag is ja, maar gelukkig zijn er maar weinig nadelen. In het verleden deden b2b bedrijven vaak hun best om pricing en assortiment niet openbaar te maken. Wanneer je een webshop start wordt dit een stuk lastiger. Echter hoeft dit natuurlijk geen probleem te worden. Hiernaast wordt het lastiger om persoonlijk contact te houden met je klanten. Vaak zorgt een webshop ervoor dat er minder bezoekjes aan de klant plaatsvinden waardoor de zakenrelatie minder persoonlijk wordt. Je moet dit natuurlijk voorkomen omdat een goede binding zorgt voor loyaliteit en vertrouwen.

Een b2b webshop maken

Wanneer je een webshop wil maken voor jouw bedrijf komt er veel bij kijken. Zo moet je goed nadenken over welke webshop b2b software je wilt gebruiken en over hoe je de website wil inrichten. Voor veel ondernemers is het dan ook een onmogelijke taak om dit zelf te doen. Het kan dan ook een stuk makkelijker zijn om dit te laten doen door een ervaren bedrijf. Zo weet je zeker dat de webshop goed werkt en gebruiksvriendelijk wordt ingericht. Tevens heb je hierbij ook nog eens een blik van een derde partij die je een extern advies kan geven.